2015. október 9., péntek

10 ötlet őszi időtöltésre a gyerkőcökkel!



1.       Tököt sütni, faragni. Ezt ugye nem kell magyaráznom? :-)


2.       Gyűjtögetni! De ne csak gesztenyét! Gyűjtsetek tobozt, színes faleveleket, bogyókat, ágakat, őszi vadvirágokat. Nagyon sok készséget fejlesztesz azzal, ha hagyod a legkisebbeknek is, hogy ezeket megismerje: megfogdossa, megszaglássza (igen, kóstolni is meg fogja…ezt csak óvatosan…). A nagyobbakkal meg lehet beszélni: miért sárgulnak a falevelek? Mi a gesztenye tulajdonképpen? Melyik bogyó ehető, mérgező? Mi történik ősszel a természettel? Stb. Válaszolj neki minden feltett kérdésére a legjobb tudásod szerint!

3.       Túrázni az erdőben! (lsd. előző pontban leírtak)

4.       Esős napon gumicsizmában, esernyővel sétálni. A pocsolyákat NEM kell kikerülni :D

5.       Falevelet gereblyézni, majd belefeküdni a kupacba! :D Legjobb móka, ha Te szülőként találod ki neki ezeket az „őrültségeket”, így később is veled együtt fog komiszkodni. ;) Legyél partner benne!


6.       Takarózva, bekuckózva mesét olvasni! (Amit amúgy is megteszel ugye, mindennap???)


7.       Forró csokizni!!!!! Próbáljatok ki többféle receptet! Hadd tegye bele ő is azt, amit szeretne. Hagyd kísérletezni az ízekkel!

8.       Díszeket készíteni a gyűjteményből: falikép a levelekből, ajtódísz a bogyókból, szobrocskák a termésekből, gesztenyéből, stb.

9.       Ültessetek együtt virághagymákat! Tulipán, nárcisz, gyöngyike és még sok minden van, amit ilyenkor kell ültetni, hogy tavasszal nyíljon. Ha nincs kerted, rakjátok cserépbe, hamarabb fog nyílni! Hadd gondozza ő a kis növényeket, amikor kibújnak. Nagy öröm lesz tavasszal, hogy végre látja a munkája eredményét.

10.   Nézzetek együtt csillagokat! Ilyenkor a legalkalmasabb az idő arra, hogy a gyerkőcöket is kividd a szabadba este. Az óra átállítás után már viszonylag korán sötét lesz, nem kell éjjelig várni, hogy csillagot lássatok, de még nincs is az a nagyon hideg idő. Öltözzetek fel, főzzetek teát, pokróccal együtt üljetek ki a teraszra, erkélyre, vagy a parkba egy padra és nézzetek fel az égre!!! 




Neked is van őszi ötleted? Írd meg bátran!


A fotók remélhetőleg segítik az inspirálódást :)
Forrásuk: pixabay.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése